Kalorier

Det er altafgørende at vide noget om kalorier, hvis du vil tabe dig eller holde din vægt. LiviShape guider dig igennem...

Hvad er kalorier?

Kalorier dækker over, hvor meget energi du tilfører kroppen, når du spiser eller drikker.

kcal eller kJ

Kalorier (kcal) er den mest brugte måleenhed for energimængde. Nogle bruger betegnelsen kJ (kilojoule).
Både kcal og kJ er mål for hvor meget energi, man indtager. Som at måle kaffe i pund eller kg, det giver samme mængde i sidste ende...  1 kcal = 4,2 kJ

Kroppen har brug for kalorier

Kroppen har brug for en vis mængde energi (kalorier). Man kalder det et hvilestofskifte. Det din krop forbrænder ved basale funktioner som at danne varme, holde dine organer igang osv. Derudover bruger kroppen energi på normal livsstil og aktivitet.

Anbefalet antal kalorier pr dag

Dagligt kaloriebehov for kvinder er ca. 1500-2000 kcal v. normal stillesiddende livsstil
Dagligt kaloriebehov for mænd er ca. 2500-3000 kcal v. normal stillesiddende livsstil

Hvor mange kalorier netop du har brug for, afhænger af hvor aktiv du er, dit køn, alder og dit stofskifte/ forbrænding. Sundhed.dk giver en forenklet beregning af dagligt kaloriebehov (energibehov) på 30 kcal pr kg kropsvægt. Hvis du vejer 70kg, er dagsbehovet 70 x 30 = 2100 kcal.

Kalorier og vægt

Er man overvægtigt, er det fordi, man spiser flere kalorier end kroppen har brug for. Det vil sige man tilfører kroppen mere energi end den bruger på at holde sig i gang. Den energi kroppen ikke bruger, ændrer form og kan ende med at blive til fedt. Så hvis du indtager flere kalorier end du bruger, tager du på.

Tomme kalorier

Tomme kalorier er fødevarer, som stort set kun indeholder fedt, sukker eller alkohol, dvs. masser af kalorier og ingen eller meget få vitaminer, mineraler, protein eller fibre. De tomme kalorier mætter ikke særlig meget og der er dermed risiko for at spise flere kalorier på en dag, end du har brug for.

Tomme kalorier kan være sodavand, saftevand, vin, øl, slik, chips, snacks, kage, kiks, chokolade, is, sukkerholdige morgenmadsprodukter, noget fastfood og lignende.

Der er plads til tomme kalorier i en sund kost, bare ikke i store mængder og ikke hver dag. Tomme kalorier er farlige, når du gerne vil tabe dig. Du har få kalorier at gøre godt med, så forsøg at gøre det 'rigtige'. LiviShape har sunde lækre snacks og søde snacks - kalorier der mætter.

Kalorier og vægttab

Når man vil tabe sig, skal man skære ned på sit indtag af kalorier. Det er et enkelt regnestykke, men sværere at udføre.

Når du skal tabe dig, skal du spise færre kalorier end kroppen har brug for, så går kroppen ind og tærer på de ekstra energidepoter, som er din ekstra fedtmasse. I fedtmassen finder kroppen den ekstra mængde energi, som den skal bruge til at holde din krop kørende. 

Skal man tælle kalorier...

Har du aldrig talt kalorier, så er det en rigtig god idé at prøve det. Det kan være noget af en øjenåbner! At få øjnene op for, hvor mange kalorier du egentlig får i løbet af en dag eller hvor mange kalorier, der er i din yndlingsspise eller -drik. Eller det måltid du egentlig troede var sundt... Det kan måske også blive til flere kalorier end du tror med de snacks du går og hapser i løbet af dagen...

Læs på produkterne

Langt de fleste fødevarer, du køber, har en næringsdeklaration. Det er tabellen, hvor der som minimum er angivet energi, fedt, kulhydrat, protein og salt. Opsætningen kan være lidt forskellig, men du skal gøre følgende:

  • kcal i fødevaren - kig under Energi i varedeklarationen
  • kcal pr 100 g (kan også være angivet pr portion, men vær så opmærksom på størrelsen af portionen!)
  • antal gram - vej fødevaren (eller regn dig frem til mængden vha. nettoindhold (i g) og den andel du har spist)
  • divider 'antal gram' med 100
  • gang resultatet med 'kcal pr 100 gram'

EKSEMPEL: Hvis der er 400 kcal pr 100 g og du spiser 35 g, ser regnestykket sådan ud:
       35 / 100 = 0,35
       0,35 x 400 = 140 kcal

Hold styr på kalorierne

MyFitnessPal er en gratis kalorietæller med verdens største ernærings- og kaloriedatabase på over 3 millioner fødevarer. Du kan gå online eller downloade app'en til din smartphone. Her kan du registrere, hvad du spiser og drikker og dermed holde styr på kalorieregnskabet, evt. kombineret med kalorier forbrændt ved motion.

Eller hav en bog med, eller notér det ned løbende et simpelt sted på din telefon.

Skriv ned ALT hvad du spiser og drikker. Ofte fortrænger man især de små bidder, drikkevarerne, det fede og det søde... 

Alternativ til at tælle kalorier

Man kan meget nemt køre surt i at veje mad, tælle kalorier osv. LiviShape har udviklet kurforløb, hvor det ikke er nødvendigt at tælle kalorier, det har vi gjort for dig! Vores produkter har ligeledes gennemskuelige oplysninger om antal kalorier. Vælger du bare at erstatte dele af din mad per dag, kan vi love dig måltider og måltidserstatninger med få kalorier og stor mæthed - der holder dagens samlede kalorietal nede!

 

Shop now

DIET SHAKES SLANKEPULVER